0

Loic goes back in time with this one: A Hero (2021)

Rahim heeft enkele jaren geleden kapitaal geleend van zijn schoonbroer, Bahram, om een zaak op te starten, maar zijn zakenpartner is toen met het geld gaan lopen. Omdat Rahim de voorschot van zijn schoonbroer niet kon terugbetalen, heeft deze laatste hem aangeklaagd waardoor Rahim een gevangenisstraf uitzit. Tijdens een tweedaags verlof, doet zich de kans voor om de schuld te vereffenen in de vorm van een gevonden zak vol gouden munten. Alleen zit de waarde van het goud dan net in een dipje waardoor het bedrag sowieso niet zou toekomen. Bovendien knaagt zijn geweten toch ook enigszins en beslist hij uiteindelijk om de zak als verloren aan te geven en hangt hij affiches op om de eigenaar op te roepen contact op te nemen wat snel daarna ook gebeurt.

Het verhaal doet snel de ronde en krijgt plots heel wat media-aandacht waardoor Rahim haast overnacht zowaar tot nationale held wordt gebombardeerd en de schuldeiser op zijn beurt wordt afgeschilderd als een harteloze bullebak. Er is een televisiereportage, er wordt een benefiet georganiseerd, Rahim mag gelijk solliciteren voor een job. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. En inderdaad, niet veel later komen een aantal inconsistenties in de zaak aan het licht waardoor de credibiliteit van Rahim en zijn omgeving en flinke deuk krijgt. Er worden enkele impulsieve beslissingen genomen en al snel dreigt het tij helemaal te keren waardoor ook de hele publieke opinie kantelt.

Met A Hero levert regisseur Asghar Farhadi een knap geconstrueerde moreel geladen drama af dat verstandig inspeelt op de vooringenomenheid van de kijker. Het script is behoorlijk rechtlijnig, maar de personages zijn gelaagd en de acteerprestaties zijn heel subtiel waardoor de perceptie vaag genoeg blijft en men zich toch steeds afvraagt voor wie men hoort te juichen.

Loïc Charlier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *