0

The best of 2020 in FIlm and TV

We all know 2020 was not the best year for cinema, but we believed we could build a small list of films for this year. As a replacement, we also included our list of best TV shows of 2020. Hopefully some time this year, the pleasure of watching a big screen in a dark room will be normal again!

We start with the film list (you will find the TV list after the film list):

Alain Berenboom:

–        House of Hummingbird de Bora Kim

–        Unorthodox, série de Anna Winger

–        Nuestras Madres de Cesar Diaz

–        L’Adieu de Lulu Wang

–        Jojo Rabbit de Tazika Waititi

–        Red Joan de Trevor Nunn

Stanley Berenboom:

 1. Jojo Rabbit
 2. Palm Springs
 3. The Trial of the Chicago 7
 4. The Farewell
 5. Mank
 6. Tenet
 7. 1917

Loic Charlier:

Vier tegenvallers
Star Wars episode IX rise of the Skywalker (2019): Het laatste deel van de Skywalker-trilogie bezorgt visueel spektakel van zeer hoog niveau. Meer of minder had ik niet verwacht. Van emotionele verbondenheid met de personages is geen sprake en ik weet al lang niet meer of maal niet om wat er met hen is gebeurt. Ook heb ik toch iets meer dan me lief is met de ogen gerold. Dat is geen goed teken.

El Hoyo (2019) Deze Spaanse scifithriller is iets tussen Cube (1997) en Snowpiercer (2013), maar geraakt niet echt van de grond. Er is geen greintje subtiliteit en het voelt allemaal nogal magertjes. Als aflevering van Black Mirror of iets dergelijks was het misschien beter tot uiting gekomen.

ARQ (2016) De zoveelste Groundhog Day principe maar dit keer in een scifithrillerjasje met een paar leuke twists. Verder niet veel om over naar huis te schrijven.

The Meg (2018): Ik hoopte op licht amusement. Misschien een zo-slecht-dat-het-briliant-is soort film of op z’n minst eentje die zich niet al te au sérieux neemt. Desnoods een doorsnee goorfestijn. Helaas. Vrij snel werd me duidelijk dat de hoop die ik koesterde zich niet zou vertalen naar de realiteit. Hemeltje lief. Wat een drol. Ik kan oprecht niks positiefs bedenken om deze productie enigszins te justifiëren. Het script is bedroevend, de personages zijn oppervlakkig, unidimensionaal en/of gewoonweg irritant. Verspil uw geld of tijd niet aan aan dit gedrocht.

Negen meevallers
1917 (2019): Twee jonge soldaten worden recht richting vijandelijk gebied gestuurd. Hun missie: een boodschap overbrengen om een aanval tegen te houden en zo tal van levens redden. Door het concept – een ogenschijnlijk ononderbroken take – is deze oorlogsfilm enorm meeslepend en visceraal. De filmtechnische goocheltrukjes zorgen voor topvermaak en zijn ook de voornaamste troef van de film (terecht bekroond voor meerdere academy awards). Doch het verhaaltje en de personages doen het nodige wat resulteert in een bijzonder sterke film die ik zeker opnieuw zou bekijken.

Uncut gems (2019): Een gokverslaafde juwelier werkt zich in steeds diepere nesten bij zijn criminele naasten. Deze film blinkt niet uit in originaliteit, dan wel in de waanzinnig overtuigende vertolking van Adam Sandler. De man heeft een zekere reputatie en velen moeten niks van hem weten, maar het talent dat hij hier tentoonstelt, is onweerlegbaar. Opgelet, het tempo ligt zeer hoog en je krijgt als kijker haast niet de tijd om op adem te komen. Na afloop misschien zelfs best een dutje inplannen, maar geloof me, het is de moeite waard.

The Gentlemen (2019): Guy Ritchie keert terug met hypergestyleerde gangsterkomedie vol scherpe dialogen à la Snatch (2000) en Lock Stock (1998) en beleeft daar samen met z’n indrukwekkende verzameling topacteurs klaarbijkelijk veel pret mee. Het niveau van de twee eerder vermelde films bereikt hij niet meer, maar de energieke editing is weer van de partij evenals de over-the-top personages en meedogenloze humor.

Gantz:O (2016): deze manga-adaptatie is pretentieloze fun. Ja, zo goed als alle vrouwelijke personages zijn rondborstige troela’s die continu hysterisch zitten te schreeuwen en de mannen zijn hypercool, superstoer en megabadass. Genreclichés terzijde gelegd, de animatie is verbluffend, de actiesequenties zijn meesterlijk geregiseerd en de groteske monsters zijn memorabel.

Extraction: Kidnapping actiethriller met Chris Hemsworth. Gevechtschoreografiën en ander stuntwerk om vingers bij af te likken. Denk aan John Wick maar met iets minder gevoel voor stijl.

The old guard: comic book verfilming over een bende onsterfelijken die hun kracht gebruiken om de wereld te proberen verbeteren. De film had een aantal interessante concepten waaronder een bijzonder verontrustende scène op de bodem van de zee waar ik nog steeds niet goed van ben. Verder vertoefde het eerder in middelmatigheid.

Audition (1999) : Ik had geen idee wat te verwachten van deze Japanse film en de finale heeft me dan ook erg verrast. Wat een opbouw. Akelig, ongemakkelijk en verontrustend. Good stuff!

The Social dilemma: een behoorlijk eenzijdig en alarmistische documentaire over de macht van de grote bedrijven achter sociale media en de gevaren van de algoritmen waar deze platformen op draaien. Dit gezegd zijnde, het is boeiend en zeker voor jongere gebruikers die zich misschien niet bewust zijn van hoe het er allemaal aan toe gaat achter de schermen, is het belangrijk om er allemaal even bij stil te staan.

Innerspace (1987): Een van die films die ik als kind tientallen keren heb bekeken en waar ik een vrolijke herinnering aan had overgehouden. Het deed me plezier om te stellen dat het niet om loutere nostalgie ging, maar dat de prent an sich ook gewoon oerdegelijk vermaak brengt. Toegegeven, hier en daar wat achterhaalde stereotypen, maar er zit heel veel charme en energie in dit scifi-avontuur voor groot en klein. Sorry. Ik kon het niet laten.

Zes topfilms

Jojo rabbit (2019): Nog een oorlogsfilm, maar dan wel van een heel ander kaliber. Tienjarig knulletje Johannes krijgt op Hitlerjugendkamp van zijn kameraadjes de bijnaam Jojo Rabbit omdat hij het niet over zijn hart krijgt een konijntje te slachten. Aan het front ziet het er dan eer niet bepaald goed uit voor de asmogendheden. Samen met zijn alleenstaande mama en zijn imaginaire vriend – niemand minder dan de Fürhrer himself – tracht Jojo er het beste van te maken. Op een dag maakt hij echter een bijzondere ontdekking die zijn leven drastisch zal bijsturen. Taika Waititi regisseert een van mijn lievelingsfilms van de voorbije jaren. Tijdens de eerste act wist ik niet zo goed wat ervan te maken, maar plots klikte het en was ik helemaal mee. Degelijke komedies met de tweede wereldoorlog als setting zijn schaars, laat staan eentje met een Duitser als hoofdpersonage. Het is bewonderenswaardig hoe de film er in slaagt om een balans te vinden tussen de vrolijke elementen zoals Waititi’s karikaturale vertolking, de kinderlijke onschuld van de protagonist, de smakelijke slapstick, etc. en de meer dramatische kanten die gepaard gaan met oorlog, indoctrinatie en verraad. Het was echt schipperen tussen buldergelach en een krop in de keel – ook bij volgende kijkbeurten. Naast Roman Griffin Davis en Thomasin McKenzie schitteren onder anderen eveneens Scarlett Johanssen, Stephen Merchant en Sam Rockwell. Hoogst mogelijke aanbeveling.

Parasite (2019): Een jonge man uit de lagere klasse lult zich een weg naar een job als taalleraar bij een welgesteld gezin. Deze prent ging met de grote prijzen lopen en is ook ontegensprekelijk een uitstekende film. Onvoorspelbaar, prikkelend, geestig en spannend. Het zet aan tot nadenken en nabespreking. De acteerprestaties zijn onberispelijk en de cinematografie is in prachtige harmonie met de thema’s die aan bod komen. De film is niet bepaald subtiel te noemen en sommige gebeurtenissen neigen wat naar het absurde, maar het steekt allemaal zo goed in elkaar dat dit de film geenszins verhindert enorm genietbaar te zijn.

Popstar: never stop never stopping (2016): Heerlijke satire op de popindustrie met Andy Samberg in de hoofdrol. Je weet dus ongeveer wat te verwachten. Voor sommigen erg flauw en vulgair. Voor anderen een miskende parel (zie ook Zoolander of You don’t mess with the Zohan).

I am Mother (2019) In een magnifieke openingsmontage zien we de evolutie van een embryo tot jong meisje genaamd Daughter onder het toezienend oog van een robot genaamd Mother. Naarmate het kind ouder wordt, stelt ze zich meer en meer vragen bij haar bestaan en een aantal gebeurtenissen zorgen ervoor dat haar trouw op de proef wordt gesteld wat resulteert in toenemende paranoia. Er is echter vrijwel geen expliciete fysieke dreiging. Mother hanteert steeds een zachte en geruststellende toon waardoor de twijfel aanhoudt (zowel voor Daughter als voor de kijker). Desondanks blijft de spanning toenemen en deze is bijna uitsluitend gegenereerd door dialoog. Het verhaal speelt leentje buurtje bij tal van andere werken en is niet vrij van clichés. De film had dan ook gemakkelijk erg cheesy kunnen worden, maar is juist fascinerend, elegant en erg knap gemaakt. Dit is een zeer degelijke scifithriller dat veel doet met heel weinig. Het verhaal speelt zich grotendeels af binnen eenzelfde set (een steriel uitziende maar wel zeer geloofwaardig ontworpen omgeving) en het voelt bij momenten eerder als de verfilming van een kortverhaal of een toneelstuk. Desalniettemin een dikke aanrader. Clara Rugaard is een revelatie.

Tenet: Christopher Nolan is een ware meester. Hij weet telkens weer spektaculaire blockbustercinema te combineren met erg complexe materie waardoor zijn films zich steevast lenen voor herbekijk. Tenet trekt dit in het extreme. De actiesequenties zijn onevenaard – Nolan mijdt computergegenereerde beelden zo veel mogelijk en zweert bij praktische effecten wat absoluut de moeite loont. Het concept (zowel thematisch als structureel) is voor zover ik weet een unicum binnen de cinema. Ik was heel erg onder de indruk en heb er dagenlang over zitten nadenken. Alleen is het deze keer zodanig ingewikkeld en ontoegankelijk dat ik me minder kon inleven dan ik had gewild. Dit wordt versterkt door het feit dat je weinig emotionele verbondenheid voelt met de protagonist. Robert Pattinson beleeft dan weer duidelijk veel plezier in zijn rol en het werkt aanstekelijk.

Burning (2018) Een gedesilusioneerde jongeman uit het platteland komt een meisje tegen met wie hij jaren geleden was opgegroeid. Zij beleven een korte romance, maar wanneer hij haar aan de luchthaven opwacht na een reis in het buitenland, treft hij haar aan vergezeld door een mysterieuze jongeman die klaarblijk met heel wat minder zorgen door het leven gaat. Ook deze Zuid-Koreaanse film is dagenlang blijven spoken in mijn hoofd. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik het ben gaan appreciëren. Het tempo ligt heel laag en ik vroeg me enkele keren af waar het juist naartoe ging en waar het allemaal om draaide. Een iets diepere achtergrond in de sociopolitieke context en de cultuur van het land zouden hierbij ongetwijfeld helpen, maar de kernboodschap is alvast duidelijk. De manier waarop de personages met elkaar omgaan is heel geloofwaardig en het gevoel dat de film daarmee opwekt is enorm krachtig. De soundtrack is prachtig en zeer doeltreffend. Erg cool is ook dat de film veel dingen suggereerd, maar dat er in feite weinig onthuld wordt en je moet het als kijker zelf een beetje uitmaken. Acteerprestaties zijn subliem. Steven Yeun is sensationeel. Bedankt voor de aanrader, Lenny.

 

TV List:

Sebastian Rubio:

Chernobyl
 

The infamous nuclear disaster which everyone on earth should be familiar with, it still has an impact on this planet today and it will continue to be an off limits zone for centuries to come.

This mini-series covers the events of the 26 of april 1986 and it does it very well. The creator did take some liberties to give the story an extra impact, like the miners in the picture above, apparently, they did strip, but not fully (the reactor was incredibly hot, that’s why they stripped). I guess this could be considered as fiction as some elements were changed on purpose, but at the same time when survivors of this event were asked about the series, it was surprising how detailed and how realistic the series was at some points. I’m not sure what it is about a good drama that we enjoy watching, but all I know is that I couldn’t stop watching and I wanted more. Picking the right story isn’t easy, but the hardest part is telling it in such a way that you can’t stop listening/watching and this series certainly does that and it does it so well. I like to watch such dramas to remind myself that the world isn’t always a happy place, it’s a harsh world we live in today and we should consider ourselves lucky to be ok, most of us are pretty spoiled compared to other parts of the world. This is also a historic event that most people should know about and what better way to explain it than a tv series? Sadly it was not the first or the last nuclear disaster, there were many more, probably the most comparable is the Fukushima Daichi disaster in therms of environmental consequences. The Zone around Chernobyl area are various degrees of radioactive and it is estimated that it will remain radioactive for around 20.000 years. The Nuclear plant in Japan on the other side, to this day still is leaking into the ocean, radioactivity has be traced back to the USA, more new studies seem to confirm this and it will have a big impact on the ocean and all the living things in it, indirectly affecting humans in return. I guess you could use this series as a wake up call that this planet is very fragile and needs to be protected whether you like it or not.
Something else that is important to remember is how the people felt during this disaster, people on all sides: the people watching on their TVs, seeing events unfolding, the people on the city of Pripjat (city near the nuclear plant, which was evacuated), the Soviet Union, which some people will claim fell in part due to this disaster, at the very least it likely did contribute to the demise of the Russian Empire. Think of all the people who fought to extinguish the fires and then later try to limit the radiation by building a whole structure around it, try to picture yourself in their position. Why you ask? Because we must learn from our mistakes, we must learn from history to not keep repeating it. Don’t think only of the environmental impact, think of the people as well, this might happen again, how do we prevent this? Did we truly learn from our mistakes? Sadly, I don’t think so, Fukushima is considered the same level of disaster by some experts and it happened in recent times, it think the real reason is because some ignore the reality behind such an event, they just live in denial. The moral of the story is don’t be like these people who live in denial.
The series captures human suffering in a way that very few other series do, that’s what makes this series so exceptional. It may be partially filled with some fiction, but it’s still close enough to what really happened.
I don’t think you need too many expectations when it comes to this series, just watch and enjoy what is admittedly a tragedy, but somehow it’s still so captivating and it’s important to never forget it!
Westworld (Season3)
I can’t praise this series enough. I know it not everyone is familiar with it, but I think most people should be able to enjoy this masterpiece of a series.
The name Nolan should ring a bell, as it rose to the peaks of Hollywood in late years, most people may be familiar with the Name Christopher Nolan for such movies such as The Dark Knight (2008) ,Interstellar (2014) and the Prestige (2006).
These 2 brother do it all; producing, write, direct,etc…not only that, they also do it exceptionally well. This series comes from in from Jonathan Nolan (and Lisa Joy, his wife), note that the movies I stated above were co-written by both brothers, it’s clear that both of them are very talented.
Obviously you’ll have to catch up with the previous seasons to fully understand this one, but trust me it’s worth it, though I’ll fully admit this isn’t always an easy series to follow. I do think it has something for everyone, while at the same time I’ll also clarify this series is “Mature” rated both in content and in writing, in other words yes there’s nudity and violence, but at the same time the story is very complicated, but still very well put together, furthermore it tackles current subject that some people may not realize are very important.
The series is not an original concept, it’s based on the movie Westworld (1973), a seemingly silly science fiction movie, which Nolan managed flesh out into a modern take. Basically Westworld is a theme park set in the far west, where visitors can have all kinds of “adventures”. The park is inhabited by very sophisticated robots, the series explores the human psyche in depth and it takes on the implications of AI for our future. This is subject not everyone may realize will be giant issue in our future, even in the present it’s already impacting our daily lives. I really think this series gives us a glimpse at what our world is heading towards. This one is certainly a brain teaser, if you like complex and well thought plots, you’ll like this one.
The acting is spectacular in this series, but it’s not only that, as I already said, the series is so well written and it takes on so many different subjects through the seasons. I guess you can consider it as a type of science fiction, which is definitely is, but at the same time it’s also full of action scenes. Without giving too many spoilers, the settings are also truly something else and this is something that made the new season stand out. Season 3 is filmed in Singapore and let me tell you, that city is something else, there’s buildings and spaces that could easily represent a city on another planet, yet it’s all on this planet. I mean, there’s so many great aspects to this series, if you haven’t checked it out, I strongly suggest you do!
The boys (season 2)
 I know what you’re thinking: “oh no, another super hero show!” Yet, this show is a lot more than that. There’s many super beings with powers in the series and yet it’s a group called “the boys” that play the key role in this story. This is of course based on a comic book series, but at the same time it doesn’t obey the normal rules of comics, the characters are disturbingly realistic. At times, well in most movies and series superheroes are depicted as “cartoonish” and that is also the point, this series does exactly the opposite; imagine what would superman be like if he was real, what would really happen if a person had those powers? That’s what this series show you, a world with real people and at the same time with superheroes and villains, all depicted as realistic as possible. This is a harsh reality and things aren’t always happy & perfect. There’s no good guys, everyone is a bad guy in this show.
The first season was great, this second season was even better and more disturbing than ever, not to mention so well written. I don’t think you should look at this as a super hero show, look at this as exceptionally good series with super heroes in it.
One thing I’m really enjoying in this new era of streaming services is the lack of censure, ok, not everything is off limits, but the limits are pushed further than ever. Aside the fact that these new platforms put a lot more money into their series (and movies), they also just let their creators do whatever they want and that’s how such a series was possible. In another era this would be impossible to make, nobody could possible approve this. It’s fair to say there’s no other show like this one, it does use elements we’ve already seen, but I don’t think anyone could ever imagine such a show, not even the original writers of the comic series.
 
The Mandalorian
 
 
Season 2 came out recently and it was universally praised by a lot of people. You may or may not be familiar with a thing called “Star Wars”, a quickly growing empire born from a seemingly silly sci fi trilogy from 40 years ago, now currently owned by Disney. This series started in November of 2019 and within less than a year it received a second season. The first season was good, but then season 2 stepped up it’s game and certainly gave the fans what they wanted.
I fully admit, you probably need to like science fiction to enjoy this one, though I’d still recommend this series to normal people, because it’s just that well written and so much fun. When it first aired, the “baby Yoda” was not spoiled anywhere till people saw the first few episodes, but then the phenomenon grew and grew and currently the fan base is bigger than ever and more excised and hungry for new seasons.What really makes this series work great is how simple and self contained the story is. Sure it uses some of the deeper lore, but at the same time, it’s a story about 1 main character and his mascot. I don’t think you need to do much research to understand the story, though that may change in the future and the whole universe is about to expand into a whole bunch of series, some linked to each other. People who watch this series are either a Sci fi & Star Wars fan or they’re just people who are curious, I’m really hoping that the second category will get more people as this series is worth the watch and you don’t even need to have watched the original trilogy to understand it, though I guess it’s a bit better.- to ahve seen it.
OK, now as a Star Wars fan myself, I’m truly glad that such a series was born. In late years we got 3 prequels who some liked, some didn’t like and many years after we got 3 sequels who were pretty poorly reviewed, the real fans had lost hope in this franchise, but then this series appeared and it turned out to be either as good to possibly better than the original trilogy. This series captures the magic and the adventurous spirit the original trilogy had, though using a new set of character from the franchise.
It’s mostly a fun series, but at the same time, I will say it’s very well written, there’s more than meets the eye. I strongly suggest you give this one a try!
Lovecraft Country
Horror this time!
This may be a niche series, I admit, but it’s worth checking out.
As a connoisseur of the genre, I will say this is towards the higher end, it’s especially impressive for a TV series. Not too many horror series are made, even less are any good, this one does not disappoint. The setting is interesting and so is the lore behind everything. It’s not a completely new concept, but I would say it’s still pretty special, as it’s well executed, though a bit slow, the story does clearly go somewhere. What I also enjoy and appreciate from this series is how each single episode is interesting enough on it’s own and it contributes a piece to the puzzle. The special effects are really impressive, though I wouldn’t expect any less from the HBO streaming service.
The horror fans surely are bound to be familiar with H.P. Lovecraft, clearly served as inspiration for this series.
He was known for his original concepts and original monsters and there’s plenty of those in this show.
Aside being a horror show, the series also explores racism in the 50ies, I’m usually not a fan of this, because usually they end up trying too hard and the result is usually a cartoonish depiction, but here it’s very believable and the setting is pretty interesting, I’m not even sure why, but it contributes great to the whole concept, the same plot in modern day wouldn’t work as well.
If you like big scary monsters, witches and a good story, this show might be for you!
 • His Dark Materials 1&2
 • The Umbrella Academy season 2
 • Exit
 • The Crown season 4
 • The Loudest Voice
 • Lovecraft Country
 • Stae of The Union
 • The Queen’s Gambit
 • The Boys season 2
 • What we do in the Shadows
 • The Good Place
 • Last Week Tonight with John Oliver season 7
 • Westworld season 3

Cinestan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *