0

Belgische driekleur in Sundance

Op zaterdag 30 januari hebben twee landgenoten een prijs gewonnen op het Independant en gerenommeerde Sundance filmfestival.

Felix Van Groeningen won de prijs voor beste regie in de categorie World Cinema Dramatic voor zijn nieuwe film “Belgica“. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vertelde naderhand dat het de eerste keer is dat een Belgische speelfilm een van de belangrijkste prijzen op Sundance kan winnen.

 Van Groeningen was zelf niet aanwezig op het festival om zijn prijs in ontvangst te nemen maar bedankte het festival via Skype: “Ik ben ongelofelijk gelukkig. Sundance was een heel fijne plek om de film te tonen, dat hebben we gevoeld bij zowel professionals als bij het gewone festivalpubliek. En nu blijkt dat de jury “Belgica” ook geapprecieerd heeft. Super gewoon!” Vertelde hij.

Van Groeningen draagt de prijs op aan “de fantastische acteurs en mijn partners in crime: Dirk Impens, Ruben Impens, Arne Sierens, Stephen en David Dewaele en Nico Leunen“.

Het was de eerste keer dat een Belgische fictiefilm zijn wereldpremière kende op Sundance en nu heeft”Belgica” er ook een prijs voor gewonnen.

Belgica” vertelt het verhaal van twee broers, Frank en Jo, die elkaar terugvinden in Jo’s bruine kroeg. Binnen de kortste keren wordt de “Belgica” dé hotspot van het nachtleven. Van Groeningen en Arne Sierens schreven het scenario met Stef Aerts en Tom Vermeir in de hoofdrollen. Soulwax zorgde voor de muziek

Belgica” komt op 2 maart uit in de Belgische, Franse en Nederlandse zalen.

Maar ook “The Land of the Enlightened” viel in de prijzen in Sundance. De (eerste-)film geregisseerd door Pieter-Jan De Pue won de speciale prijs van de jury voor beste fotografie van een internationale documentaire. “De film is een semi-documentaire over het leven van Afghaanse kinderen die elk op hun eigen manier hun dagelijkse strijd voeren in een door oorlog verscheurd land. De Pue werkte ruim zeven jaar aan zijn debuut en verwerkte de 16mm-beelden die hij in verschillende regio’s in Afghanistan draaide tot een imposant poëtisch beeldverhaal.”(Aldus VAF)

De Pue is”zeer vereerd” met deze prijs op een van de belangrijkste festivals ter wereld“. De film gaat op 6 maart in première in België.

Stanley Berenboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *