0

Vetcool

Voor velen is het verzadigingspunt al lang geleden bereikt. Anderen krijgen er maar niet genoeg van. Een ding is zeker; Marvelverfilmingen doen het goed aan de kassa. Gezien het volume aan bronmateriaal is het wel spijtig dat er zo vaak op veilig wordt gespeeld. Een vervolg hier, en adaptatie ginder. Daar is deel drie al en weet je wat? De volgende wordt een mash-up van twee franchises, waarom ook niet? Formules worden schaamteloos gerecycleerd en de reputatie van het genre –dat bovendien sowieso altijd een makkelijk doelwit is geweest voor de cinefiele elite- lijdt er zwaar onder. Op papier is Deadpool niet echt anders. Het titelpersonage verscheen immers reeds in een vorige episode, de synopsis alleen al bevat een half dozijn clichés en het is ook de zoveelste origin-story. Bijzonder origineel kan dit alvast niet worden, toch?

Wel, ziet u, Deadpool is R-rated. KNT, zeg maar. Voluit staat dat dus voor Kinderen Niet Toegelaten en met die label op zak hebben de makers zich duidelijk heerlijk laten gaan. Wat je krijgt, is een audiovisuele aanranding van jewelste dat meesterlijk balanceert tussen het choquerende en het hilarische. Het taalgebruik barst van de F-, S- en andere bommen, zit boordevol seksuele innuendos en gaat ver voorbij de grens van wat als politiek correct wordt beschouwd. Van de beelden zijn sommige dan weer zo expliciet gewelddadig dat je je afvraagt of de makers misschien beter geïnterneerd zouden moeten worden. Hoogst ongewoon voor het genre, toegegeven, maar dit maakt een film nog niet verfrissend, laat staan origineel. Het klinkt allemaal zelfs nogal gratuit, hoor ik u al snauwen. Minderjarigen mogen misschien geen ticketje kopen, maar dit klinkt toch sterk als het soort hersenloos vertier waar de onberoerde jeugd van tegenwoordig op kickt.

Klopt. Ware het niet dat het geheel ook uitpuilt van metahumor en zelfspot. Doorheen de film wordt de vierde wand immers meermaals gebroken wat heerlijk absurd en confronterend materiaal oplevert. Als kijker krijg je een flinke spiegel in het gezicht geduwd en ook de filmindustrie zelf wordt stevig aangepakt. Van producenten en schrijvers tot acteurs van zowel vorige episodes als van de film waar je naar zit te kijken. De toon is zowel bij het meta-aspect als binnen het verhaal zelf cynisch en bijtend, onverbiddelijk en onvergeeflijk. Een kenner zal je zeggen dat het personage daar juist om draait. Deadpool zal alles en iedereen – inclusief zichzelf- uitdagen en ridiculiseren tot het ongemakkelijk wordt en er dan nog een laagje bovenop doen.

Allemaal bijzonder geinig, maar wat de film echt tot een hoger niveau tilt, is dat het de juiste dosis ernst weet te injecteren op enkele cruciale momenten. De thematiek is nogal klassiek maar de context is donker en matuur en contrasteert perfect met de ridicule toon. Als soort van ultieme fuck you zijn de makers er trouwens ook in geslaagd zijn om personages te creëren waar je degelijk om geeft – iets waar gelijkaardige films zelden tijd en moeite in investeren. Van de goofy sidekicks tot de hartverscheurende love intrest, er is juist voldoende aandacht aan gewijd om je kwaad, opgelucht, ontroerd of opgewonden te krijgen en laat dat nu net het geheim zin voor een goed verhaal. Het tempo ligt straks. De montage is blits. De prestaties zijn ijzersterk (Reynolds en Baccarin leveren topwerk) en in al zijn excentriciteit vormt de film een verrassend coherent plaatje met ontegensprekelijke charme en stijl.

Vanaf de opening credits is het meteen overduidelijk. Deze productie is uitermate eigenzinnig en verre van wat studiobonzen A sure thing zouden noemen. De beruchte label sluit per definitie een groot deel van het doelpubliek uit en iets zegt me dat er heel wat is gefronst bij het in handen krijgen van dit project. Het groen licht zal beslist niet unaniem zijn geweest, maar kijk, ondertussen is het met een opbrengst van 285 miljoen dollar wel een bijzonder lucratieve gok gebleken. Een sequel zal dan ook niet lang op zich zal laten wachten. Dat is hypocriet… en ironisch, maar de film is zo fucking cool dat ik daar nu even niet over wil nadenken. Er zijn weinig superheldenfilms die ik dezelfde week met volle goesting opnieuw zou bekijken. Deadpool is er eentje van. Instant classic. Alleen niet voor gevoelige kijkers.

Loïc Charlier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *