0

Double Tap: Twee films over AI

After yang (2021)
Yang (Justin H. Min) is niet zomaar een artificieel intelligente robot die gezelschap en assistentie schaft aan Mika (Malea Emma Tjandrawidjaja) en haar adoptieouders Jake (Colin Farell) en Kyra (Jodie Turner-Smith). Hij heeft zich doorheen de jaren gevestigd als een ware familielid die geliefd en gekoesterd wordt. Wanneer Yang defect blijkt, stort het gezinnetje dan ook wat in elkaar. Jake tracht Yang hersteld te krijgen en gaandeweg leert hij zijn existentiële crisis onder ogen zien. After Yang is een trage en contemplatieve film met een heel serene, haast poëtische sfeer. Onder de oppervlakte schuilen echter confronterende filosofische thema’s en behoorlijk droevige verhaalelementen, maar echt melodramatisch wordt het gelukkig niet.

M3gan (2022)
M3gan (Amie Donald) is niet zomaar een artificieel intelligente robot die gezelschap en assistentie schaft aan Cady (Violet McGraw) en haar tante Gemma (Allison Williams). Ze blijkt een ware surrogaatmama te willen worden en schuwt er dan ook niet voor om elke dreiging die in haar weg komt te elimineren. M3gan is in se een onozele sci-fi horrorthriller, maar dan wel eentje die zich slim voordoet en er ook mee weg geraakt. De karikaturale personages en herkenbare verhaalelementen monden uit in een redelijk voorspelbaar finale, maar die is bevredigend en de rit is leuk omdat de film voldoende zelfbewust is en zich niet te serieus neemt. Ik had oprecht niet verwacht dat ik er zo veel lol mee zou beleven.

Loïc Charlier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *