0

Review The Green Knight

Een film met een eigenaardige sfeer waarin men zich moet onderdompelen om de symboliek van de zoektocht van deze ridder van de ronde tafel te kunnen volgen.

Sir Gawain wordt door Koning Arthur op pad gestuurd om de confrontatie aan te gaan met The Green Knight, een monsterlijke, smaragdgroene ridder die al menig held op de knieën dwong. Om dat te kunnen doen, moet hij verschillende obstakels overwinnen, terwijl bovennatuurlijke krachten zijn tocht lijken te bedreigen

David Lowery (« The Old Man & The Gun”, “Pete’s Dragon”) regisseert hier een zeer sfeervolle film waarin kleur een belangrijke rol speelt. Lowerly maakt van het decor ook een nevenpersonage in zijn film, oranje, geel en groen dragen mee tot het beeld dat de kijker krijgt en beïnvloed mee het hele verhaal. De verschillende opdrachten die de weg van de held versperren zijn een doortocht door de klassierkers van het ridderroman: is deze ridder waardig, eerlijk en goed om een plaats te krijgen aan de Ronde Tafel. Leugens en bedrog kunnen hem misschien verder brengen maar zullen ook zijn ondergang beteken. Een epos voor de kijker die zoals Gawain op het verkeerd been wordt gezet en waar de rit belangrijk lijkt te zijn dan de uitkomst.

De cast is geweldig met een zeer sterke Dev Patel als Gawain, met Alicia Vikander die een dubbelrol speelt, Joel Edgerton die zich duidelijk geamuseerd heeft met zijn rol en Barry Keoghan genieperig als altijd.

Stanley Berenboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *