0

Martin Landau en George Romero zijn overleden

Martin Landau is gisteravond gestorven. Een groot verlies voor de filmwereld. De 89-jarige acteur speelde nog regelmatig mee in films en series.

Landau werd beroemd dankzij de televisieserie: “Mission Impossible” eind jaren 60. Zijn doorbraak kwam er enkele jaren eerder in Alfred Hitchcock’s klassieker: “North By Northwest.”

Landau won één Oscar, in 1995, voor zijn rol als Bela Lugosi in de film “Ed Wood” van Tim Burton. Hij werd ook genomineerd voor zijn rol “Crimes and Misdemeanors”  van Woody Allen en in “Tucker: The Man and His Dream” van Francis Ford Coppola.

Op zijn 17de werd Landau een bekende cartoonist maar na vijf jaar besloot hij om acteur te worden en deed mee aan een auditie om zich in te schrijven aan de Actors Studio, de bekende acteerschool in New York. Hij en Steve McQueen waren de enige studenten die zich mochten inschrijven dat jaar op de 2.000 kandidaten! Later werd Landau ook een zeer geapprecieerde leraar voor jonge talenten.

Hij was ook bekend omdat hij de rol van Spock in “Star Trek” afwees. De redenen daarvoor? “Zo’n emotieloos personage had me gek gemaakt“, zei hij. “Ik zou mijn hersenen moeten uitschakelen voor die rol.” Leonard Nimoy werd in de rol gecast.

De laatste jaren speelde Landau in verschillende bekende projecten zoals tv-series “Entourage” en “Without a Trace” en films: “Remember”.

Maar hij was niet de enige ster die gisteravond overleden is want ook cultregisseur George Romero stierf zondag op 77-jarige leeftijd na een strijd tegen longkanker. Romero was een ster in de horror genre. Zijn debuut maakte hij in 1968 met de klassieker “Night of the living dead“. Romero gebruikte zijn films om de maatschappij te bekritiseren zoals met zijn films “Martin” of “Night of the living dead“. Zijn films werden door zowel de critici als door het publiek gesmaakt. De laatste jaren kon hij het publiek niet meer bekoren en zijn laatste twee films flopte. Maar hij zal altijd herinnerd worden voor zijn eerste films die een standaard werden in de horror genre en die door talloze regisseurs werden gekopieerd.

Stanley Berenboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *