0

Blockbusters: er is hoop voor vrouwelijke regisseurs

“Wonder Woman” krijgt eindelijk een eigen film. De personage, gespeeld door Gal Gadot, verscheen al in “Batman v Superman: Dawn of Justice”. Deze film behoort ook in de DCEU: “DC Extended Universe” (films gebaseerd op de stripboeken van DC Comics en geproduceerd door Warner Bros. Pictures die zich afspelen in een gedeelde universum).

Wonder Woman” heeft ook een symbolische kant want het is de eerste keer dat een vrouw, Patty Jenkins, een film regisseert met zo’n budget (150 miljoen dollars). Het vorige record stond op naam van Kathryn Bigelow voor de 2002 film: “K-19: The Widowmaker” (100 miljoen dollars). Het is belachelijk dat een vrouw zolang heeft moeten wachten op een opportuniteit om met zo’n budget te mogen werken, zeker nu er zoveel superhelden en franchise films uitkomen. Hollywood is nu eenmaal een conservatieve wereld waar risico’s liever vermeden worden. Kathleen Kennedy, hoofd van Lucasfilms (“Star Wars” films) kwam in opspraak in 2016 voor haar uitspraak over waarom haar studio geen vrouwelijke regisseur aantrok. Ze vertelde dat vrouwelijke regisseur niet genoeg ervaring hadden om grote blockbusters als “Star Wars” films te mogen regisseren. Dit is natuurlijke een vicieuze cirkel omdat studio’s ook de kansen niet geven aan vrouwen om zich te onderscheiden terwijl mannelijke regisseurs met amper ervaring wel kansen krijgen denk maar aan Gareth Edwards of Colin Trevorrow. Terwijl vrouwen als Mimi Leder of Kathryn Bigelow wel ervaring hebben met grote budgets en Catherine Hardwick of Sam Taylor-Johnson al hebben bijvoorbeeld aangetoond dat ze grote successen kunnen boeken met beperkte budgetten.

Het is inderdaad zo dat vrouwen soms wel aanbiedingen krijgen om grote films te regisseren zoals Ava DuVernay (“Black Panther”) of Michelle Mclaren (“Wonder Woman”), maar beide hebben die aanbieden moeten afwijzen voor zogenaamde “creative differences”. Patty Jenkins had al de kans gehad om “Thor: The Dark World” te regisseren maar ze trok zich terug voor onduidelijke redenen. Ze vertelde onlangs aan “The Hollywood Reporter” dat ze enorm veel druk voelt om de juiste film te regisseren omdat het lot van zoveel vrouwen er van afhangen. Indien “Wonder Woman” faalt zullen studio’s geen kansen meer geven aan vrouwen om zo’n grote films te mogen regisseren. Indien een film geregisseerd door een man faalt, zal het de fout zijn van de studio indien een film faalt geregisseerd door een vrouw dan is het de fout van de vrouw. Een foute wereld natuurlijk. Gelukkig lijkt het erop dat  “Wonder Woman” wel een succes wordt. Vorige week werd ook aangekondigd dat Gina Prince-Bythewood Sony’s Spider-Man spinoff “Silver & Black” zal regisseren en Anna Boden zal samen met Ryan Fleck de Marvel film “Captain Marvel” regisseren.

Veranderingen zijn dus op komst maar het gaat nog altijd te traag.

Stanley Berenboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *