1

Review The Nice Guys

Shane Black heeft iets ongelooflijk gecreëerd: een film van de jaren 70’ maken in 2016. De film bezit alle aspecten van een film uit de jaren 70’. De sfeer, de kledij, de dialogen, de personages, alles lijkt getrokken uit een goeie actiekomedie genre “Thunderbolt and Lightfoot” of “Smokey and the Bandit”

Het verhaal speelt zich af in Los Angeles, 1977. Privédetective Holland March (Ryan Gosling) wordt ingehuurd door Jackson Healy (Russell Crowe), om een meisje terug te vinden. Al snel blijkt dat het niet alleen om een vermiste jonge vrouw gaat, maar over een complot dat reikt tot in de machtigste kringen.

Shane Black (“Kiss Kiss Bang Bang”, “Iron Man 3”) is een specialist van buddy comedy’s. Black was de best betaalde scenarist in de jaren  90’ nadat hij de serie “Lethal Weapon” had neergepend. Nadat hij “The Last Action Hero” en “The Long Kiss Goodnight” had geschreven verdween hij uit de schijnwerpers.  In 2005 kwam hij terug met de comedie “Kiss Kiss Bang Bang” met Robert Downey Jr. en Val Kilmer in de hoofdrollen. De film lijkt enorm op de “The Nice Guys”, het grote verschil is de tijdperk van beide films. De kracht van “The Nice Guys” ligt in de dialogen en het acteerwerk. Ryan Gosling en Russell Crowe werden perfect gecast als de typische antiheroes. De “chemistry” tussen beide is duidelijk en het lijkt alsof ze al jaren samenspelen.  Angourie Rice, die de dochter van Holland March is een openbaring. Een kind acteur is altijd moeilijk om te regisseren  maar Rice is charismatisch en speelt de pannen van het dak.

Black is een echte auteur. Zijn film is hilarisch en ironisch. Hij brengt het detective genre weer tot leven en verpakt zijn eenzaamheid en twijfels in deze cynische misdaadkomedie. Hij slaagt er in dankzij de cinematografie, de kostuum ontwerper en de set designer om de perfect “seventies” vibe over te brengen.

Stanley Berenboom

One Comment

  1. Coole review. Ik wou deze film heel graag zien en je hebt dat gevoel alleen maar versterkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *