0

De EFAD conferentie in Cannes vreest voor het einde van de Europese film diversiteit

De EFAD conferentie in Cannes zette opnieuw druk op de Europese Commissie. De plannen van de Commissie om van Europa een “One Digital Market” is voor vele een nachtmerrie.

De sprekers hebben de nadruk gelegd op een studie opgesteld door de economische consultants Oxera en de media consultants Oliver & Ohlbaum. Deze studie analyseerde de plannen van de commissie en concludeerde dat het doel om meer mensen te bereiken zowel op de korte als op de middellange termijn niet bereikt zal worden omdat:

  • “less access to content, and/or higher prices—consumers, particularly those in lower-income Member States, would have less access to content and/or have to pay higher prices than they do now;”
  • “less content being made—undermining the current system of exclusive and territorial licensing would reduce investment in content, resulting in less content being produced.”

Verschillende producers waren aanwezig tijdens het debat en ze kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: de Commissie zou moeten inzien dat ze de verkeerde richting ingaan met hun plannen. Er zullen minder filmen gemaakt worden omdat er minder geld aanwezig zal zijn. Kleinere landen zullen geen films kunnen maken of op nog kleinere schaal omdat die landen hopen op distributiegeld uit andere Europese makten. Maar indien één land alles controleert zullen ze hun producties niet meer kunnen verkopen.

Verschillende analyses hebben in het verleden aangetoond dat zonder het huidige systeem films als “Ida” (Oscar voor beste buitenlandse film in 2015) en “A Royal Affair” (genomineerd voor Oscar voor beste buitenlandse film in 2013) nooit zouden zijn gemaakt. De plannen van de Commissie zijn dus gevaarlijk voor de Europese film diversiteit.

Viviane Reding, lid van het Europees Parlement en vroegere Vicepresident van de Europese Commissie concludeerde: “Co-productions are the DNA of Europe. We changed the rules so that you could have cultural diversity. I see no political reason why this should be changed now. Politicians are there to fix a problem, but there is no problem to be fixed.”

Stanley Berenboom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *